Träna rätt

För att bli en bra fotbollsspelare så krävs mycket av dig, blod, svett och tårar brukar man lite klyschigt säga, och det stämmer precis med vad som krävs. Lägg därtill en herrans massa tid.

En av de viktigaste delarna för att bli bra är givetvis att träna hårdare än alla andra. Men det gäller att inte bara träna hårdare, utan även att träna smartare. Dels för att förebygga att du drabbas av diverse idrottskador och dels för att man faktiskt måste träna på rätt sätt för att få maximala resultat.

Det innebär att du inte bara kan springa runt på fotbollsplanen och träna finter, skott och snabba ruscher. Dessa faktorer är givetvis viktiga, men det krävs även mycket annat. Dessutom gäller det att veta om när kroppen ska få vila. Vi listar nedan några andra saker du måste träna hårt för att få de nämnda resultaten.

  • Styrka – Allt hänger ihop när det handlar om träning, precis som kroppens delar hänger ihop. För att kunna stå emot motståndarna i närkamper, tränga dig igenom och hålla undan, då krävs att du är stark i hela kroppen.
  • Kondition – Det spelar nästan ingen roll hur bra teknik du har, eller hur hårt du skjuter om du inte orkar röra dig på planen. Konditionen är något av det viktigaste för en fotbollsspelare. Man måste orka springa under hela matchen och i varierat tempo.
  • Spelet – För att bli riktigt bra så ska du helst också förstå spelet lite bättre än dina med- och motspelare. Lär dig taktiska grepp och allt det som tränare pratar om. Du ska inte bara kunna spelet, du ska även förstå spelet.