Legendarer i IFK

Likt många anrika föreningar så finns även i IFK Norrköping ett antal spelare som man i efterhand kan komma att kalla för legender och legendarer. Legender är alltså de som inte är kvar i livet och legendarer de som är det. Här kommer några av alla gamla favoriter som förgyllt fotbollen på Idrottsparken.

Legender och legendarer

  • Gunnar Nordahl – Gunnar Nordahl föddes 1921 i den västerbottniska orten Hörnefors och avled 1995 i sitt dåvarande hem i Italien. Han är känd som en av de främsta målskyttarna genom alla tider i Serie A, vars skytteliga han vann fem gånger på sex säsonger. Han var med i det svenska landslag som blev olympiska guldmedaljörer 1948. I Norrköping spelade Gunnar 92 matcher och gjorde mäktiga 93 mål.
  • Ove Kindvall – Ove Kindvall inledde sin karriär i IFK. Efter att ha blivit känd som en notorisk målskytt blev han värvad till den holländska klubben Feyenoord. Där blev han en legendar efter 129 mål på 149 matcher och ha avgjort VM-för klubblag. Efter detta återvända Ove till Peking under ytterligare några säsonger.
  • Jan Erik Hellström – Hellström är en av IFK Norrköpings meste fotbollsspelare och också ansett som en av de främsta i klubbens historia. 1989 förde han Norrköping till  SM-guld och samtidigt så vann han också skytteligan.
  • Tomas Brolin – Tomas Brolins fotbollskarriär är lite som en berg- och dalbana. Upp som en raket och ned nästan lika snabbt. På grund av olyckliga skador så var Brolin tvungen att sluta redan vid 28-års ålder. Men ni känner säkert till den historien. Den är lika känd som den positiva delen. Under toppen av sin karriär som varade från början av 90-talet till mitten av detsamma. Då var han en världsstjärna som både tog VM-brons med 94-laget och vid samma VM blev uttagen i världslaget. Vid tidpunkten var Tomas Brolin en av världens främsta anfallare. I Norrköping gjorde han inte så många matcher, men 7 mål på 9 matcher skvallrar om vilken måltjyv han var.