Klassiska Peking

Peking, eller IFK Norrköping som laget heter egentligen, är ett av svensk fotbolls klassiska fotbollsklubbar. Föreningen bildades i slutet av 1800-talet, 1897 närmare bestämt. Fotboll var med redan från början, men har gjorts sällskap av dryga dussinet andra idrotter också. Det är framförallt fotbollslaget som framförallt varit klubbens ansikte utåt genom åren.

Höga toppar och DJUPA DALAR

Mot toppen igenFöreningens representationslag har genom åren skördat en del fina framgångar, framförallt under det som beskrivs som klubbens storhetstid som varade under 40-60-talet. Under den tiden tog man 11 av sina totalt 12 Allsvenska guld. Meritmässigt så har man utöver SM-gulden vunnit svenska cupen 6 gånger och gjort totalt 73 säsonger i den högsta serien.

Men det är snart 25 år sedan lagets senaste svenska mästerskapstitel och mycket har hänt. Man har under ett antal år hållit till i Superettan, division 2 enligt gamla mått mätt. Dessutom har de uteblivna framgångarna gjort att Pekingborna varit svårflörtade. Publiksiffrorna har således inte varit till belåtenhet varken för stämning eller för klubbkassan. Med utebliven kvalitet på fotbollen så tycks publiken ha föredragit att söka sig till idrottsevenemang av annan sort eller på andra platser.

Vändningen

Kanske är det dock en vändning vi nu ser hända. Sedan två säsonger har man åter tagit sig upp i fotbollens finrum, man spelar åter i Allsvenskan och hittills denna säsong så ligger man mitt i tabellen. Dessutom har publiken börjat återvända till nya Idrottsparken! Kanske läggs just nu grunden för en ny storhetstid och att kunna utmana storstadslagen.

Uppdatering av artikeln:

Det har hänt mycket sedan denna artikel skrevs och vi tyckte att det var dags för en liten uppdatering. I mitten av säsongen 2014 så låg laget i mitten av serien. laget hade trots tapp av några spelare visat att de hör hemma i Allsvenskan. Ante Johansson och Christoffer Tela har varit betydande spelare och Johansson har flera år i rad blivit utsedd till Allsvenskans bästa mittback. Hösten 2014 så såg läget mindre ljust ut men efter ett antal omgångar så klev de högre och högre upp i tabellen. Med två omgångar kvar så ledde IFK Norrköping allsvenskan! Vi lär få åter komma med fler trevliga uppdatering av denna artikel om klassiska Peking, IFK Norrköping.