Nya parken

Tidigare kallades Nya Parken i Norrköping för Norrköpings idrottspark. I Norrköping kallar man den rätt och slätt ”Parken”.

Norrköpings fotbollsarena

Detta är en fotbollsarena som ligger vid Södra Promenaden i centrala Norrköping. Hemma arena för IFK Norrköping, IFK Norrköping DFK Sylvia och IK Sleipner. 1904 invigdes denna idrottsanläggning. Då var det en anläggning för olika sorters idrotter och sport. Det fanns till och med en backe för backhoppning.

Ombyggnader och förändringar

Nya ParkenUnder 1970-talet flyttades ishockeyverksamheten till Himmelstalundshallen. Inför fotbolls EM 1992  byggdes anläggningen om. Löparbanorna togs bort och läktarna flyttades närmare planen. Curlingverksamheten flyttade 2004 och curlinghallen revs under vintern 2005-2006. Alla ombyggnader och flytt av idrottsanläggningar har gjort att Nya Parken idag bara är en fotbollsarena. 1994 när Riksidrottsförbundet firade 100-års jubileum utsågs Norrköpings Idrottspark till en av Sveriges idrottshistoriska platser. Året innan, 2003, hade idrottsparken själv firat 100 år och då givit ut en bok och firat med en vänskapslandskamp mellan Sverige och Grekland.

2010 övertog IFK Norrköping ägandet av arenan, priset var då 308,5 miljoner kronor.Parken var då nyrenoverad och ombyggd. I samma veva bytte parken även namn från Norrköpings Idrottspark till Nya Parken.

Publikkapacitet

Arenan har idag en maximal publikkapacitet på 17 234 åskådare, varav 5950 är ståplatser. Det finns en VM-plan och en A-plan. Dessutom finns det även en träningsgräsplan, så kallad B-plan, och en uppvärmd konstgräsplan. Konstgräsplanen har en ståplatsläktare som tar några hundra åskådare.

Lite kuriosa

  • Gyllene Tider fyllde arenan under sin GT25-turné. 23 405 personer såg deras uppträdande.
  • Publikrekordet ligger på 32 234 personer. Det sattes under matchen IFK Norrköping – Malmö FF 7 juni 1956. Ena ståplatsläktaren rasade under matchen och orsakade flera benbrott.
  • Några exempel på andra kända namn som har gästat arenan är, Harry Persson som har boxats, Ricky Brunch som har kastat diskus och Bill Haley som har ”Rockat around the clock”.
  • IF Sylvia spelade sina hemmamatcher i idrottsparken under säsongen 2003, eftersom Bollspelaren, en idrottsarena i nordöstra Norrköping, inte hade blivit godkänd för spel i Superettan.