Vinter kryper sakta med säker på oss och innan vi vet ordet av det kommer ishallarna vara full av folk. Vill man träna upp konditionen under vintern kan skridskoåkning vara ett utmärkt val.
Till att börja med kommer man så klart behöva ett par skridskor. Dessa kommer i många olika prisklasser, men tränar man inte hockey klarar man sig nog med ett par av de billigare varianterna.
De två viktigaste faktorerna när man väljer skridsko är ens nivå och vikt. Skridskor kommer i olika hårdhet och skaffar man en för hård skridsko som nybörjare och det gör det svårare att åka. Ju lättare man är desto mjukare skridsko ska man också ha.
När det kommer till passformen ska man inte ha mer än en centimeter till godo framför tårna. Skridskorna ska ha så mycket kontakt med foten på båda sidorna och runt hälen som möjligt. Till skillnad från en pjäxa ska man dock fortfarande kunna röra sig med den.
Medan skridskoåkning är en bra konditionsträning kommer man även träna några av kroppens största muskelgrupper: sätes-, lår- och ryggmusklerna. I och med detta är skridskoåkning även en effektiv fettförbränning när det kommer till träningsformer. Det tränar dessutom upp balans och koordination, vilket vi alla borde spendera mer tid med att förbättra.
Även om man inte har åkt sedan man var liten kommer kroppen ganska snabbt att påminna sig hur man startar, stannar och finner balansen. För de som aldrig åkt tidigare kommer det förstås vara svårare, men skridskoåkning är något man lika gärna kan lära sig som vuxen. Bara man lägger ned lite tid och energi.
En stor fördel med skridskoåkning över något som löpning är att benen inte upplever upprepade stötar då man glider fram över isen istället för att stampa upp och ned med fötterna. Detta gör det till en riktigt skonsam träningsform, så länge man inte faller hela tiden så klart.